ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Ανεπίσημο blog για την ομάδα water polo του Α.Π.Σ. ΟΞΥΓΟΝΟ
Για επικοινωνία με το blog zisopoulos1@gmail.com

Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης


Οι εξετάσεις είναι κάτι πολύ προσωπικό και ο κάθε εξεταζόμενος τις αντιμετωπίζει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Εδώ θα παρουσιάσουμε κάποιες συμβουλές που ταιριάζουν στο μεγαλύτερο μέρος των παιδιών στις Πανελλήνιες.
Όταν περιμένουμε τα θέματα, προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι , γιατί μπορεί να αργήσουν και μάλιστα κάποιες φορές πολύ.
Μόλις πάρουμε τα θέματα, δε καθόμαστε να τα διαβάσουμε όλα. Και χρόνο χάνουμε και άγχος μας δημιουργεί.
Διαβάζουμε το κάθε θέμα, αργά και προσεχτικά ώστε να το κατανοήσουμε πλήρως.
Δεν απογοητευόμαστε αν τα θέματα μας φανούν δύσκολα. Είναι δύσκολα για όλους.
Χρησιμοποιούμε το πρόχειρο για να κρατάμε σημειώσεις και ξαφνικές ιδέες. Καθώς και για να κάνουμε ένα σκαρίφημα της απάντησης. Ποτέ δε γράφουμε ολόκληρες τις απαντήσεις και μετά να τις περνάμε στο καθαρό.
Αν κολλήσουμε σε κάποια ερώτηση, την αφήνουμε για το τέλος, κρατώντας την απαραίτητη σημείωση για να μη την ξεχάσουμε και δε χάνουμε το χρόνο μας.
Κάντε καθαρά και ευανάγνωστα γράμματα, αφήνεται κενό μεταξύ των θεμάτων και προσέξτε να αναφέρεται σε ποιο ερώτημα αντιστοιχεί η κάθε απάντηση.
Στο τέλος κάντε τσεκ ότι έχετε απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις. Ακόμη και αν για κάποια δεν είστε σίγουροι, δώστε κάποια απάντηση.

Την ημέρα των εξετάσεων


 Το πρωινό πρέπει να είναι ελαφρύ και με αρκετή ενέργεια. Αποφεύγουμε σίγουρα τα αλλαντικά και φυσικά το ΓΑΛΑ που είναι δύσπεπτο και απαιτεί μεγάλη ποσότητα αίματος για την πέψη , άρα λιγότερο αίμα για καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου με συνέπεια την μείωση της απόδοσης, κάτι που συμβαίνει γενικά αν κάνουμε ένα βαρύ φαγητό.
 Συνεπώς 2 με 3 φρυγανιές με λίγο μέλι ή μαρμελάδα ή στη χειρότερη μερέντα και αν δε μας ενοχλεί ένα ποτήρι μικρό με χυμό ή αλλιώς νερό είναι ιδανικό.
 Αποφεύγουμε τον καφέ ( και γενικά την υπερβολή στα υγρά ) , γιατί φέρνει συχνοουρία και δε το θέλουμε.
 Φεύγοντας κάνω τσεκ ότι πήρα

  • Ταυτότητα
  • Δελτίο Εξεταζομένου
  • 2 ( ή και 3 ) στυλό μπλέ
  • μολύβι 
  • Σβήστρα
  • Μπουκαλάκι νερό
  • Γεωμετρικά όργανα ( όπου χρειάζονται )
  • και σίγουρα ΡΟΛΟΪ 
ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ 
                -> κινητό
                -> κομπιουτεράκι
                -> σβηστικό
                -> ασανσέρ...

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ


Την παραμονή της εξέτασης κάθε μαθήματος
κάνουμε μια γρήγορη επανάληψη με βάση, κυρίως τη θεωρία και προσέχοντας κυρίως τα λεπτά σημεία που μας έχουν επισημάνει οι καθηγητές, καθώς και στα σημεία που είχαμε συνήθως πρόβλημα και αδυναμίες. ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ SOS.
Τρώμε γεύματα ελαφριά και κυρίως με υδατάνθρακα
Δεν μιλάμε με τους συμμαθητές μας για το τι διάβασε ο καθένας γιατί επιτείνει το άγχος.
Ετοιμάζουμε όλα τα απαραίτητα, ταυτότητα, δελτίο εξεταζομένου, στυλό(2) χρώματος μπλε, μολύβι και γεωμετρικά όργανα, εφόσον το απαιτεί η εξέταση, μπουκαλάκι νερό, χαρτομάντιλα, καραμέλες.  
Αφού ετοιμάσουμε όλα τα παραπάνω, έρχεται η ώρα του μεγάλου χωρισμού, ναι πρέπει να αφήσετε το κινητό σας ως την επομένη το μεσημέρι και καλύτερα, να το απενεργοποιήσετε.
Ένας μικρός περίπατος και λίγες βαθιές ανάσες μαζί με ένα άτομο του οικογενειακού περιβάλλοντος θα ήταν το ιδανικό πριν τον ύπνο.
και εδώ πάμε στο μόνο sos των εξετάσεων... κοιμόμαστε ΝΩΡΙΣ. Το ξενύχτι και η αϋπνία δεν απέδωσε ποτέ, το έχουν δοκιμάσει γενιές και γενιές μαθητών και φοιτητών.

Πανελλήνιες εξετάσεις ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ

Πανελλήνιες εξετάσεις ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ

   Πλησιάζει η έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων,  το στρες αυξάνει και είναι  απολύτως φυσιολογικό. Οι αθλητές συνήθως έχουν μάθει να διαχειρίζονται καλύτερα από τα άλλα παιδιά τις καταστάσεις αυτές αφού έχουν έρθει πολλές φορές σ΄ αυτή τη θέση. Ωστόσο διότι οι συνθήκες είναι λίγο διαφορετικές θα αναφέρουμε κάποιες βασικές συμβουλές (αρκετές από τις οποίες ισχύουν και για τους αθλητικούς αγώνες) ώστε να φτάσουμε στις εξετάσεις το δυνατόν "φορμαρισμένοι".  

1. Από αυτή την εβδομάδα ξεκινούμε ώστε να ρυθμίσουμε το βιολογικό μας ρολόι. Προσπαθούμε να κοιμηθούμε κατά τις 11 ( τουλάχιστον ξαπλώνουμε, ώστε να βάλουμε τον οργανισμό μας στη διαδικασία και ναι δε παίρνουμε το κινητό μαζί μας στο κρεβάτι ), γιατί αυτά θα είναι περίπου τα ωράρια τις ημέρες των εξετάσεων. 
2.   ΔΕΝ κάνουμε " δίαιτα ", δεν τρώμε περίεργα , πικάντικα ή και τροφές που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει. Υπάρχει ο κίνδυνος γαστραντερίτιδας ή ακόμη και αλλεργίας.   
3.  Κάνουμε χαλαρούς περιπάτους κυρίως ( αν υπάρχει η δυνατότητα από άποψη ασφάλειας ) το βράδυ πριν τον ύπνο. Γενικά η οξυγόνωση βοηθά πολύ και στην καλή λειτουργία του μυαλού αλλά και στο στρες. 
Θα ακολουθήσει άλλο κείμενο για το τι κάνουμε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.